זמן בטן מתי ואיך?
היום נדבר על זמן בטן …
זמן הבטן הוא אחד התרגילים הראשונים של התינוק – והחשוב ביותר!
זמן הבטן הוא התקופה ביום בו תינוקך מבלה ער ועל בטן. זהו תרגיל מכריע להתפתחות הראייה, המוטורית והחושית של התינוק.
תינוק יכול להתחיל את זמן הבטן כיילוד, ולהמשיך לאורך כל השנה הראשונה של התינוק.
למעשה התינוק צריך להתחיל בזמן הבטן ברגע שהוא נולד.
מדוע התינוק שלי זקוק לזמן בטן?
זמן הבטן חשוב לפיתוח שרירי הליבה של שרירי הצוואר, הגב והכתף. זוהי אחת מאבני הדרך ההתפתחותיות של תינוקך , זמן הבטן נועד לסייע במניעה של עיכובים התפתחותיים וכן מסייע במניעת תסמונת ראש שטוח וצוואר מעוות .
כמה זמן כדאי לך לעשות זמן בטן?
השאיפה להשיג לפחות שעה של זמן בטן ליום עד גיל 3 חודשים. נחלק את השעה הזו של זמן הבטן לחלקים קטנים יותר. החל מגיל הרך, נתחיל בכמה דקות בכל פעם ומיום ליום ונאריך יותר את זמן השהייה על הבטן.
באיזו תדירות כדאי לעשות זמן בטן?
התחילו במרווחים קטנים של כמה דקות בכל פעם, מספר פעמים ביום. עשו מפגשים ארוכים יותר של זמן בטן בצורה הדרגתית עד שבסופו של דבר זמן השהייה על הבטן תארך עד שעה שלמה.
מאיזה גיל התינוק צריך להפסיק את זמן הבטן?
ברגע שהתינוק מתחיל לזחול, בסביבות 7-9 חודשים, הם יקבלו את היתרונות ההתפתחותיים של זמן הבטן תוך כדי תנועה.
דוגמאות כיפיות ל”זמן בטן” :
•בטן לבטן או בטן לחזה – שכבו על הרצפה או מיטה, במנח שטוח או מונח על כריות. הניחו את התינוק על החזה או על הבטן, כך שאתם והתינוק תהיו פנים אל פנים. החזיקו תמיד בחוזקה ליתר ביטחון.
•חיוך בגובה העיניים – התיישרו עם התינוק כדי לעודד קשר עין. מגלגלים שמיכה ומניחים אותה מתחת לחזהם ולזרועותיהם העליונות לקבלת תמיכה נוספת.
•דקת בטן – נניח את התינוק על בטן למשך דקה או שתיים בהחלפת חיתול, נעלה בהדרגה עד שעה ביום במרווחים קצרים יותר בתום שלושה חודשים.
יכולות זמן בטן
איך צריך להראות זמן הבטן בכל חודש ? איך יודעים שהתינוק מתקדם בזמן הבטן?
בדקו יכולות אלה בגילאים השונים בכדי לוודא שהתינוק ממשיך להתפתח:
בשבועיים הראשונים – התינוק בעיקר במנח עוברי כאילו הוא עדיין ברחם , הטוסיק למעלה וראשו צמוד למשטח .טיפ מומחים לזמן בטן בגיל זה : הורים רבים אוהבים בטן לבטן לילודם. זה מאפשר לך להיות פנים מול פנים עם התינוק וליהנות ממנו כשהוא צמוד צמוד אליך!
בגיל חודש – תינוקך מפנה ראש בזמן בטן תוך ניסיון להרים את הראש למעלה – גם אם זה רק לשנייה. טיפ מומחים לזמן בטן בגיל זה : תרדו על הרצפה בגובה העיניים של התינוק. התינוק אוהב את פניכם ואת קולכם!
בגיל חודשיים – תינוקך ישהה לפחות דקה אחת בזמן בטן , רוב התינוקות יצליחו לנתק את ראשם מהמשטח ולהרים אותו בזווית של 45 מעלות , אם התינוק מתייאש ומתחיל לבכות בזמן השהיה על הבטן ,זה מקובל ותקין, עד שבהדרגה התינוק יתחזק וזמן השהיה על הבטן יתארך.
רצוי לצפות ולוודא שהטיית הראש מתחלפת מעת לעת לשני הכיוונים ושהתינוק לא מעדיף תמיד צד אחד.
טיפ מומחים בגיל זה: השכיבו את התינוק בעריסה בכיוונים שונים בכדי לסייע בפיתוח שרירי הצוואר על ידי סיבובו לכיוון אחר.
בגיל שלושה חודשים – התינוק ישכב על הבטן ויתמך על האמות תוך השגת שליטה בראש ומסוגלות להרים את הראש בין 45 ל 90 מעלות . זמן השהייה המצופה על הבטן הוא בילוי של שעה אחת בסך הכל בכל יום. על מנת לסייע לתינוק ולהקל את השהייה על הבטן ניתן להשתמש בכרית התפתחותית לה מצורף גם צעצוע משחק כדי לסקרן את התינוק ולהנעים את זמנו.
התינוק מתחיל לעקוב ויזואלית אחר צעצועים או אחר האדם שמולו והוא יכול לסובב את הראש לשני הכיוונים בחופשיות ובשליטה שמאפשרים לו לחקור את העולם שסביבו.
טיפ מומחים לזמן בטן בגיל זה : הניחו את בטן התינוק על כדור התעמלות והחזיקו את צדדיו לתמיכה. הזיזו והרחיקו את הכדור לאט מכם ואפשרו לתינוק להרים ולהחזיק את ראשו ביתר קלות.
בגיל ארבעה חודשים– התינוק נתמך על האמות תוך שמירה על ראשו מרוכז, דוחף את הידיים מעלה ומרים את החזה מהרצפה. הרמת ראש וצוואר נע מאפשרים לעקוב אחר צעצועים, קולות ופנים בזמן הבטן. טיפ מומחים לזמן בטן : תינוקות אוהבים פנים – אפילו שלהם! השתמשו במראות כדי ליצור להם עניין וכיף בזמן הבטן!
בגיל 5 חודשים – התינוק מתחיל להרים ידיים עם מרפקים ישרים ,מתחיל להזיז ידיים קדימה כדי להגיע לצעצועים שמוצבים בקרבת מקום. טיפ מומחה לזמן בטן : עשו שכיבות סמיכה לתינוקות. הניחו ידיים מתחת לחזהו ובטנו של התינוק בכדי לנסות ולגרום לתינוק לדחוף את הידיים לתקופות קצרות.
בגיל 6 חודשים– זמן בטן באופן עצמאי של התינוק תוך שהוא מגיע ותופס צעצועים בגדלים שונים, מסתובב במעגל, מתגלגל מגב לבטן ומבטן לגב ואף מעדיף להיות על הבטן היות והשהות על הבטן מאפשרת להם לשחק, לזוז ולחקור ביתר קלות. טיפ מומחים לזמן בטן: עודדו את התינוק להתאמן בגלגול ותנועה בזמן שהוא על הבטן. השתמשו בצעצועים בכדי לשמור על מוטיבציה!
האם ידעת שזמן בטן עוזר בזחילה?
נסו את הפעילות הזו! בזמן שהתינוק שוהה בזמן הבטן הניחו מגוון צעצועים הרחק מהישג ידו של התינוק. זה מאלץ אותם להסתובב כדי להגיע לצעצוע, מהלך שמעודד את המעבר לזחילה.
איך זמן הבטן עוזר להתפתחות התינוק?
- זמן הבטן עוזר להתפתחות המוטורית, החושית והתקשורת של התינוק.
- זמן הבטן חיוני להתפתחות מוטורית, חושית וחזותית בריאה.
- מחזק את שרירי הגב, הצוואר והליבה של התינוק.
- מביא למצב בו התינוק חשוף למרקמים שונים (שמיכות, שטיח ) דבר שיסייע לפיתוח חוש המישוש.
- כאשר התינוק זז ומשקלו משתנה, הוא מקבל תחושה של מודעות לגוף.
- מקמו את התינוק באופן שונה בכדי לעזור לו לפתח את כושר התנועה והאיזון (חוש שיווי המשקל).
- זמן הבטן מסייע בפיתוח תיאום קשר עין –יד . כשהוא מסתכל למטה לכיוון ידיו , התינוק רואה איך ידיו זזות ומה הן מסוגלות לעשות.
הידעת?
בנוסף ליתרונות התפתחותיים מוכחים, זמן הבטן יכול לסייע במניעת שני מצבים:
- מסייע במניעת התפתחות איזורים שטוחים בחלק האחורי ובצד הראש, מה שעלול להוביל לחוסר סימטריות של הראש והפנים.
- מסייע במניעת התקשות של שרירי הצוואר, מה שגורם לראשו של התינוק להיות מוטה לצד אחד.
טיפים להצלחת זמן בטן
- ודאו שכל המטפלים יודעים כי זמן הבטן הוא חלק נורמלי משגרת חייו של התינוק.
- אם התינוק מתנגד לזמן הבטן – בצעו כמה דקות של זמן בטן אחרי כל החלפת חיתול או אחרי כל אמבטיה, כך שהתינוק מתחיל לצפות לזה.
- לאחר ההאכלה רצוי לא להשכיב את התינוק על הבטן.
- אם התינוק בוכה בזמן הבטן – נסו לעשות ,תרגילי זמן בטן כשהתינוק שמח ביותר.
- הפכו את זמן הבטן למהנה – לשיר שירים בזמן הבטן כדי להרגיע את התינוק.
- השתמשו ברעשנים, צעצועים ומראות כדי לעודד מעקב חזותי.
- תרדו על הרצפה בגובה העיניים של התינוק. התינוק אוהב את הפנים שלכם!
- אם התינוק נרדם בזמן הבטן – הניחו אותו על הגב – אל תתנו להם לישון על הבטן!
- זכרו: כל מעט זמן בטן עושה את ההבדל!
אל תתייאשו, בכל חשש הביאו את דאגותיכם לרופא הילדים או לרופא המטפל.